Brug brændeovnen rigtigt

Den hyggelige knitrende ild i din brændeovn er desværre af og til naboernes værste mareridt.

Odsherred Kommune får af og til henvendelser fra borgere om lugtende røg fra naboers brændeovne. Men det er nemt at være den gode nabo og samtidig få varme og hygge i sommerhuset, hvis man følger Miljøstyrelsens gode tip til optænding af brændeovnen:

  • Tænd op i toppen af bålet
  • Brug kun tørt træ
  • Sørg for rigeligt luft
  • Røgen skal være næsten usynlig

Tænd op på en helt ny måde
Ved at tænde i den øverste del af brændet kan man fjerne op til 80 procent af partikeludledningen i optændingsfasen. Med andre ord vil det gøre en stor forskel både i luften udenfor og i stuen.

Sådan gør du: Læg to stykker brænde i bunden. Ovenpå stabler du pindebrænde i lag med luft imellem, så du kan tænde i den øverste del. Flammerne skal arbejde sig oppe fra og ned som et stearinlys. For meget brænde eller for store stykker kan hæmme lufttilførslen. Det er derfor vigtigt at fyre med mindre stykker, så ilden kan få godt fat.

Brug tørt træ
Når du slår to tørre stykker brænde mod hinanden, giver det en sprød (tør) lyd. Det er en god ide at tage brændet indenfor i god tid, inden det skal i en brændeovn. Ellers kan brændet suge fugt fra luften og både skade økonomien og give megen røg. Husk at det er ulovligt at bruge affaldstræ og paller i brændeovnen!

Rigeligt luft
Luft er vigtig for at sikre en god forbrænding og en god økonomi. Så længe der er gule flammer, skal man ikke skrue ned for lufttilførslen.

En god forbrænding af røggasser kræver en høj temperatur og tilstrækkelig luft. Skruer man ned for hurtigt, går de ubrændte gasser op gennem skorstenen og giver sod. Det giver også en dårlig fyringsøkonomi og ildelugtende røg.

Se på røgen
Hvis du er i tvivl, om din brændeovn generer, så gå uden for og se på, om der er meget røg. Synes du, det lugter grimt, så gør dine naboer det nok også, og der er en stor sandsynlighed for, at der er for lidt luft til brændet, men det kan også skyldes problemer med brændeovn, skorstenen eller at træet ikke er tørt.

Der vil altid være noget røg lige ved optænding, men efter ca. et kvarter skal røgen være næsten usynlig. Hvis du synes, at din nabos skorsten ryger for meget, så kig på det sammen.

Du kan med fordel spørge skorstensfejeren, om der sker en korrekt forbrænding i din brændeovn. Jo bedre, der forbrændes, desto mindre sod vil der falde ned, når røgrøret får den årlige rensning.