Hvidvin fra Sjællands Odde

Besøg Ørnberg Vingår med Klub Odsherred – læs mere her!

”Der hvor kornet gyldent bølger sig for vinden, og hvor bøgeskoven venligt titter frem”, synger man i en gammel sang, der godt nok handler om Skamlingsbanken – men hvor passer billedet godt til det skønne Odsherred, hvor vi jo netop ser de bølgende kornmarker, de venlige bøgeskove, og en mangfoldighed af bakkedrag og engarealer, hvor heste, køer, geder og får fredeligt går og græsser. Kornavlen er stor i Odsherred, men det er vel først og fremmest specialafgrøder – gulerødder, kartofler med mere, vi er kendt for. Nu kan vi føje endnu en specialafgrøde til, nemlig vinavl, som med stor entusiasme er startet af Erla og Niels Esbjerg Jensen og Helle og Anders Ørnberg Eriksen på Hvidelykkegaard, Drusbjergvej 2 på Sjællands Odde.

Entusiasme og højt ambitionsniveau
Ikke alene udviser de stor entusiasme i avlingen – der er også megen entusiasme at spore, når de fortæller herom, så Landliggeren.dk’s udsendte medarbejder fik knap indført et ord, da d’herrer Esjerg og Ørnberg gik til makronerne med at fortælle om jordbundsforhold, om vingårdens beliggenhed på en skråning ned mod Sejerøbugten, om de særlige lysforhold, med genskin fra hav og bugt – Kattegat og Sejerøbugten – forhold, der i et samlet hele giver netop dé klimatiske forhold, der gør, at de tør satse på at blive intet midre end de fremmeste hvidvinsavlere i Danmark.

”Ørnberg Vin er grundlagt i 2007 på Hvidelykkegaard, og vingården er pt. på godt en hektar, der hovedsageligt er tilplantet med grønne druer. Målet har fra starten været krystalklart: Vi vil lave tørre hvidvine med dansk stil og international klasse. Det mål synes vi at vi har nået allerede med vores første årgang! Således var druerne ved høsten medio oktober 2009 rekordmodne, og de to hvidvine indeholder hhv. 12,5 og 13 procent alkohol uden chaptalisering, hvilket for dansk vin er helt uhørt højt”, lyder det på skift fra Niels Esbjerg Jensen og Anders Ørnberg Eriksen.

Det er nok ikke helt tilfældigt, at den første årgang er blevet vellykket. Begge grundlæggere er uddannede agronomer og har arbejdet med landbrug siden en meget ung alder. Niels har de sidste 12 år dyrket frugt, bær og grønt til sin gårdbutik, Hvidelykkegaard. Samtidig har Anders været passioneret hobbyvinavler siden 1998, med en mindre forsøgsvinmark på ca. 250 stokke. De to vinavlere fortæller videre: ”Inden anlæggelsen af vinmarken i 2007 fik vi desuden, ved et besøg hos vores gode ven og kollega Jens Michael Gundersen på Fejø, kontakt til de tre fantastisk dygtige tyske vinavlere Jens Heinemeyer, Markus Haas og Dieter Schufried, der står bag Weingut Johanninger. Johanninger er et relativt ungt og meget ambitiøst vinhus, med vinmarker i de tre topdistrikter Rheingau, Nahe og Rheinhessen. Siden det første møde har Jens, Markus og Dieter fungeret som rådgivere og sparringspartnere og det er blevet til adskillige praktikophold hos Johanninger siden da”.

Men – som man forhåbentlig vil forstå – kan Niels Esbjerg Jensen og Anders Ørnberg Eriksen langt mere end ”ord-strøm”. Frem over vil man formentlig opleve en strøm af gode hvidvine – Danmarks bedste – fra vingården på Sjællands Odde.

Af Bent Kjærsgaard (maj 2010)