Efterårsferie med lokale lækkerier

Mad- og høstfestivalen Odsherred Grand Cru giver masser af muligheder for at smage på årets høst, få indsigt i dyrkning og produktion af kvalitets-fødevarer, hente inspiration og lære nye madlavningsteknikker.

For andet år i træk kan du opleve mad- og høstfestivalen ’Odsherred Grand Cru’ i skolernes efterårsferie. Festivalen foregår fra 15. – 20. oktober og tager mandag afsæt i den traditionsrige Grand Cru-kåring.

Kåringen af årets Grand Cru-gulerod og -kartoffel fra Lammefjorden foregår i år på Audebo Pumpestation, hvor du har mulighed for at deltage under en stor event mandag den 15. oktober kl. 11 – 15.

Publikums stemme tæller
Er du blandt de første 200, der ankommer til kåringen, kan du få en siddeplads ved bordene og være med til at smage dig frem til årets vindere. Fire finalister skal dyste om, hvem der har avlet årets bedste Lammefjordsgulerod og -kartoffel.

Det top-professionelle dommerpanel til Grand Cru-kåringen består af Michelin-kok og køkkenchef på Dragsholm Slot, Claus Henriksen, kok, smagsudvikler og foredragsholder, Claus Holm samt direktør i Landbrug og Fødevarer, Flemming Nør-Pedersen.

Sille Roulund, der er kendt som journalist og magasin-vært på TV ØST, er konferencier og sørger for at guide alle sikkert gennem hele programmet og frem til den spændende afgørelse.

Efter kåringen er der kaffe og kage og lejlighed til at se sig omkring på den imponerende Audebo Pumpestation. Samtidigt åbnes der for at deltage i workshops, når Madkulturens ”Det Rullende Madværksted” involverer publikum og laver retter med de lækre, friskhøstede Lammefjords-kartofler og -gulerødder.

Kom til høstfest i Nykøbing Sjælland
Derefter fortsætter Odsherred Grand Cru-programmet med høstfest tirsdag den 16. oktober på Store Torv i Nykøbing Sjælland, hvor du fra 11 – 15 får chancen for at være blandt de første, der henter de kårede Grand Cru-grøntsager med hjem til eget køkken. Samtidigt er Det Rullende Madværksted flyttet fra Audebo Pumpestation til Store Torv i Nykøbing, hvor du dagen igennem kan få tips og tricks til håndtering af de friske grøntsager og deltage i gratis mad-kurser.
Dansk Tang, Dalsbakkegård og besøgsmarken på Lammefjorden er også med til høstfesten, og er du lækkersulten, kan du møde den nye producent af lokal is, Isøre Is.

Svampeture, Lammefjords-safari og åbent hus
De lokale lækkerier er omdrejningspunktet hele ugen igennem, hvor gårdbutikker og landbrug holder åbent, spisesteder tilbyder Grand Cru-menuer og Lammefjordens Destilleri byder indenfor og viser, hvordan kartofler bliver til vodka. Du kan også besøge en af områdets vingårde, Vejrhøj Vingård, tage på urte- og svampetur med Silva Danica eller køre med på en Lammefjords-safari onsdag i åben vogn med stop på udvalgte landbrug og fødevarevirksomheder. En af Lammefjordens gode historiefortællere, Arne Andersen er med som guide. Besøgsmarken har også åbent for guidede omvisninger, gang i grillen og høst af smagsprøver.

Spisesteder med Grand Cru på menukortet
Hvis du skal spise ude, kan du igen i år gå efter Grand Cru-menuerne på udvalgte spisesteder i Odsherred. Torsdag, fredag og lørdag kan du bl.a. få den vindende Grand Cru-kartoffel og -gulerod på tallerkenen i forskellige delikate retter på bl.a. Rørvig Kro, Det Vilde Køkken i Klint, Dragsholm Slot, Restaurant Madkunsten i Nykøbing Sj. og café Solvogn i Højby.

Hele Grand Cru-programmet med oversigt over alle aktiviteter og spisesteder kan ses på www.visitodsherred.dk/grandcru i en digital udgave, men fås også i en trykt udgave, der bl.a. kan hentes på VisitOdsherreds kontor, Holtets Plads 1, 4500 Nykøbing Sjælland og hos flere aktører.

 

BONUSINFO:

  • Lammefjordens Grøntsagslaug begyndte med Grand Cru-kåringerne, da lammefjordsguleroden i 1996 opnåede EU’s kvalitetsprædikat BGB (Beskyttet Geografisk Betegnelse). I 2014 fik lammefjordskartoffel samme kvalitetsmærke.
  • For andet år i træk afvikles kåringen i samarbejde med VisitOdsherred og Geopark Odsherred. Grand Cru-kåringen er samtidig blevet afsæt til mad- og høstfestivalen Odsherred Grand Cru, der foregår i uge 42.
  • Audebo Pumpestation lagde hus til den første Grand Cru-kåring af de eftertragtede lammefjordsgrøntsager i 1997. Nu er begivenheden tilbage på det sted, hvor historien om Lammefjordens inddæmning tog sin begyndelse, fortæller Bente Eskesen, formand for Lammefjordens Historiske Forening.