Solvognens fundsted skal frem i lyset

Geopark Odsherreds bestyrelse opfordrer Odsherred Kommune til samarbejde om udvikling af fundstedet for Solvognen i Trundholm Mose. Stedet bør være en fremtidig hjørnesten i Geoparken.

Fonden Geopark Odsherred vil bringe Solvognens fundsted i Trundholm Mose til ære og værdighed.

Som det vil være de fleste bekendt, blev Solvognen fundet i Trundholm Mose i 1902. I dag findes der en mindesten ved en vigeplads på rute 21 mellem Vig og Højby. Men denne sten står reelt et godt stykke fra fundstedet.

Bestyrelsen for Geopark Odsherred vil gerne bringe historien om Solvognen og fundstedet frem i lyset. Dette skal ske ved at skabe bedre adgang til det rigtige fundsted – og ved at formidle alle de historier, der knytter sig til Solvognen og stedet: Solvognen som kunsthåndværk/design; historien om bronzealderens soldyrkelse; Trundholm mose i bronzealderen; historien om fundet ved en førstegangspløjning og meget mere.

Odsherred Kommune har nu afsat 500.000 kr. til et forprojekt, så man i løbet af 2016 kan få beskrevet adgangsvej, ejerforhold, forslag til formidling, fysisk indretning m.m.

– Solvognen er helt unik i internationalt perspektiv, og derfor bør der gøres mere for at formidle fundstedet og de tilknyttede historier. Men det skal naturligvis også ske i respekt for naturen og landskabet. Der skal ikke opføres bygninger eller lignende, som kan forstyrre de flade moseområder, siger Hans-Jørgen Olsen, der er direktør i Geopark Odsherred.

Lige nu er det ikke muligt at overskue udgifterne til projektet, idet disse vil afhænge af den valgte adgangsvej, men Geopark Odsherreds formand, Michael Kristiansen, er overbevist om, at der vil være fonde, som er interesserede i at støtte projektet.

Målet er, at projektet skal være færdigt primo 2018.

INFO OM SOLVOGNEN:
Solvognen – kultbillede af Solen trukket af en hest – stammer fra ældre bronzealder, ca. 1350 f.Kr. Den blev fundet i 1902 ved pløjning i en mose ved Trundholm i Odsherred. I 1998 fremkom yderligere nogle fragmenter af vognen.

Solvognen må gengive tanken om en hestetrukken, ikke-personificeret solguddom. Understellet med de seks fireegede hjul er anbragt for at kunne visualisere Solens bevægelse. Når Solvognen ses på den forgyldte, skinnende side af solskiven, trækkes den mod højre, Solens rejseretning om dagen, mens Solen trækkes mod venstre, når der ses på skivens mørke, ikke-forgyldte side, natsiden.

Solvognen er optaget i Kulturkanon i kategorien billedkunst, og den optræder på bagsiden af den nye 1000-kroneseddel.

Se også: Artikel om Solvognen på visitodsherred.dk