Tag på togt med Fulton i pinsen

NYKØBING: 2. pinsedag, mandag den 24. maj, lægger det gode skib Fulton ved kaj i Nykøbing havn, hvilket har været en årligt tilbagevendende begivenhed så længe, at man ganske roligt kan kalde det en tradition.

Manden, der er årsagen til, at den kendte Marstal-skonnert, der i godt 40 år har haft som primær opgave at være rehabiliseringsprojekt for unge mennesker, der er kommet på kant med sig selv og samfundet, er ejendomsmægler Poul Erik Sandberg fra Nybolig i Nykøbing.

I noget der ligner halvdelen af sit 63-årige liv, har Poul Erik Sandberg brændt for sagen Fulton, og nævner man dette skibsnavn for ham, bliver man – venligt sagt – ikke færdig sådan lige med det samme, og han har da også i årenes løb holdt adskillige foredrag om skibet, dets historie, og frem for alt om dets sociale funktion.

– Fulton fylder 95 år i år. Den er bygget i Marstal i 1915, og efter mange års andre formål, tog skipper Mogens Frohn over i 1969 – det var ham, der var idémand og projektmager bag Fulton-projektet. Lige som så mange andre havde jeg hørt om projektet, der for alvor fik vind i sejlene i begyndelsen af 1980’erne, da tv-journalisten Lis Møller lavede to udsendelser om projektet, fortæller Poul Erik Sandberg.

Med ét slag var Fulton på alles læber og tv-udsendelserne indbragte projektet to millioner kroner – et beløb, der var så stort, at skipper Frohn indså, at nu måtte han have en økonomi- og personalechef.

– Projektet havde konto i Håndværkersparekassen i Assens, hvor jeg dengang arbejdede, og skipper sagde til mig, at jeg var den helt rigtige mand for ham. Det bevirkede jeg i 1982 blev ansat, og det var jeg så i et års tid, fortæller Poul Erik Sandberg, der siden sin fratrædelse fra stillingen, har fulgt skibet på aller tætteste hold – blot på ulønnet, frivillig basis.

Gennem mange år har han siddet som bestyrelsesmedlem i Fulton-Stiftelsens bestyrelse, der har tidligere kulturminister Grethe F. Rostbøll som formand, lige som han er bestyrelsesformand i Foreningen Fultons Venner, og som sådan er dybt engageret i alt, der vedrører Fulton, dets besætning, og de mange unge, der gennem årene er blevet bragt på fode under Fultons bugnende sejl.

Utallige er de skæbner, der er gået ombord på Futon – betragtet som totalt umulige eksistenser – og utallige er de unge, der nogle år senere har lagt skibet bag sig som normalt fungerende, og klar til at starte en fornuftig tilværelse.

– Mange af vore „gamle drenge“ sidder i dag i gode ledende stillinger, og lever en tilværelse, der ikke giver nogen anelse om deres fortid, siger Poul Erik Sandberg, der kan fortælle utallige beretninger om misbrugte børn, eller børn med misbrug – børn, der er gået om bord, uden hverken at have lært at læse eller skrive, men som præcis vidste hvordan man stjæler en bil, røver en bank, og med mange andre, lignende sager på samvittigheden. De fleste kommer med flere hundrede kriminelle forhold i bagagen, og mange er så forråede, at de er totalt ligeglade med om de smadrer en kop, eller om de smadrer dig. Så er det skønt at se at de efter nogle år kan gå fra borde som hele mennesker. At de siden går dem godt, ved vi, fordi de vender tilbage igen og igen, hver gang de er nået et skridt videre i livet. Fulton er blevet familie for dem, fortæller Poul Erik Sandberg, der gør meget ud af at understrege at det aldrig er børnene, der er noget i vejen med, men de opvækstbetingelser, de har fået.

– Jeg kan huske engang vi havde en af drengene hjemme hos os. En rigtig dejlig fyr, som lå på gulvet og legede med vores gravhund. Bag efter sagde min kone, at det vel nok var en sød dreng, og så ville hun gerne vide, hvorfor han var havnet på Fulton. Hun så vantro på mig, da jeg fortalte han han stod bag flere væbnede bankrøverier, fortæller Poul Erik Sandberg.

Men ud over at være et rehabiliseringsprojekt, er Fulton altså også et skib man kan hyre, og det er hvad Poul Erik Sandberg gør i pinsen, hvor alle interesserede kan komme på et fire timers togt med den kendte skonnert.

– Det er dyrt at vedligeholde et skib som Fulton, og dette er en af måderne vi forsøger at få lidt penge i kassen på. Er man interesseret i en tur, kan man henvende sig til Nybolig på Grundtvigsvej 9. Det koster 200 kroner for voksne og 100 kroner for børn, at være med på turen, og vi tager mod bestilling helt frem til afgangen, der sker mandag den 24. maj kl. 10.45 præcis, siger Poul Erik Sandberg.

AF BENT KJÆRSGAARD